Vađenje umnjaka – operacija i oporavak

Sadržaj

Vađenje umnjaka – operacija i oporavak

Tijekom nicanja umnjaci mogu izazvati upalne i bolne simptome pa ih je često potrebno izvaditi. Saznajte postupak, kako ublažiti bolove i ubrzati oporavak nakon ove najčešće operacije u oralnoj kirurgiji.

 

U poliklinici Krhen otklanjamo probleme s umnjacima već 35 godina pa nas s povjerenjem posjetite na besplatnom pregledu i saznajte sve važne informacije za Vaš slučaj.

Besplatan Pregled

Problemi s umnjacima - simptomi i zašto nastaju

Boli Vas čeljust? Ne možete otvoriti usta? Muči Vas neugodan zadah? Imate visoku temperaturu? Sve su ovo klasični simptomi nicanja umnjaka, a osjećaj je sve samo ne ugodan.

Umnjaci su zubi koji posljednji rastu i to obično u dobi između 17 i 24 godine. Ukoliko postoji dovoljno mjesta u ustima umnjak se uspiješno probija van i ne stvara nikakve probleme, međutim ukoliko nema mjesta za nicanje umnjak će zapeti na drugom zubu, rasti pod drugačijim kutem od ostalih zuba i neće uspjeti niknuti do kraja te će uzrokovati bol i iritaciju.

Simptomi otežanog nicanja umnjaka su: bol i oticanje, otežano otvaranje usta, zadah, povišena temperatura. U određenim situacijama pojačanim čišćenjem područja oko umnjaka oralno-kirurški zahvat je nepotreban, ali ako se nicanje zakomplicira potrebno je kirurško vađenje zuba – preporučamo da nam se obratite na besplatnom pregledu kako bi saznali da li Vam je potrebano vađenje umnjaka.

 

Ako umnjak probija kroz zubno meso izaziva upalu zubnog mesa. Desni mogu postati bolne i natečene. Komadići hrane i bakterije se mogu prikupiti oko umnjaka i uzrokuju upalu, bol i oticanje i doći će najvjerojatnije do infekcije.

Takve umnjake, koji konstantno stvaraju probleme potrebno je izvaditi. Ovisno o anatomskom obliku i poziciji umnjaka, prepustite oralnom kirurgu odluku o najboljem i najoptimalnijem pristupu vađenja umnjaka. 

Umnjaci mogu biti impaktirani ili retinirani. Impaktirani umnjaci su oni koji nisu uspijeli izrasti u potpuni zubni niz s drugim zubima radi fizičke zapreke na putu nicanja. Najčešće se tu radi o drugom zubu koji sprečava put nicanja umnjaka. Retinirani umnjak je onaj koji nije izrastao radi nekog drugog razloga, a to su najčešće pogrešni smjer rasta, preduboki položaj zametka zuba, oštećenje zametka itd. Vađenje umnjaka se radi u lokalnoj anesteziji, a operaciju bi trebao izvoditi specijalist oralne kirurgije.

Umnjaci su poznati po velikoj raznolikosti oblika te stoga ponekad vađenje umnjaka i nije najjednostavniji zahvat. Ukoliko korijen umnjaka pukne tokom vađenja, operater ga mora izvaditi inače riskira nastanak infekcije ili ciste. Dakle, ako zahvat vađenja umnjaka malo dulje potraje, vrlo vjerovatno se radi o težem slučaju koji nekada na RTG slici nije iz prve uočljiv.

Operacija vađenje umnjaka

Operacija vađenje umnjaka zove se alveotomija.

Za pacijenta ne bi trebala biti zabrinjavajuća činjenica da mu je potrebna operacija vađenja umnjaka. Postupak nije ništa gori od normalnog vađenja zuba, osim što se operacija radi u operacijskoj sali radi bolje kontrole sterilnih uvijeta.

Vađenje umnjaka se radi u lokalnoj anesteziji, a operaciju vađenje umnjaka bi Vam trebao napraviti specijalist oralne kirurgije. Operacija vađenja umnjaka je mala, sigurna i bezbolna operacija. Određena razina neugode postoji, no dobro sprovedenom lokalnom anestezijom je potpuno bezbolna. Operaciono polje je malo, zub se mora osloboditi i izvaditi, a rana zašiti.

Upala umnjaka - vađenje umnjaka

Priprema za operaciju

Preporuka: dobro se naspavati prije zahvata vađenje umnjaka.
Dobro naspavani i smireni bez problema ćete prebroditi taj ”stres”. Nenaspavani pacijent uvijek je znatno osjetljiviji, nemirniji i razdražljiviji. Svakako ne zaboravite pojesti nešto prije same operacije, kako Vam anestezija ne bi stvarala mučnine.

 

Bol i oporavak nakon vađenja umnjaka

Oporavak od vađenja umnjaka je vrlo individualan i ovisi o nizu faktora kao što je opće zdrastveno stanje, obujam samog zahvata, tjelesna konstitucija pacijenta te da li se pridržava datih uputa o njezi i higijeni nakon operativnog zahvata. Oporavak od operacije varira od 1-2 dana pa do 7 dana.

No bitno je napomenuti samo da se držite postoperativnih uputa koje ćete dobiti od Vašeg doktora.

Kombinacija lijekova te čajeva i vodica za ispiranje usta je najuspješnija metoda.

Ketonal, knavon, brufen, neofen, kafetin (ne preporuča se prije spavanja)… sve su to itekako korisni lijekovi protiv bolova. U ovoj fazi ne preporučuje se konzumacija Aspirina i Andola pošto produžuju vrijeme krvarenja.

Ispirite bolno mjesto s ohlađenim čajem od kamilice ili kadulje te odražavajte ranu čistom. Čista rana će prije zacijeliti te će Vam se tako prije smanjiti postoperatvina nelagoda. Hladni oblozi su preporučljvi i valja ih držati u vremenskim intervalima po 15-ak minuta, prva dva do tri dana. Što ranije započnete s držanjem hladnog obloga nakon operacije, to više smanjujete vjerojatnost nastanka veće otekline.

Blaga postoperacijska bol i oteklina su normalne pojave nakon operacije. Veća oteklina se može najčešće pojaviti drugi ili treći postoperativni dan. Osjećaj utrnutosti donje usne i jezika (parestezije) česti su klinički nalaz nakon opsežnijih operacija kod retiniranih umnjaka (pogrešan smjer rasta) jer je tada zub teže dostupan. Krvni ugrušak koji se stvori na mjestu izvađenog zuba može komprimirati živac ukoliko on prolazi u neposrednoj blizini. Bitno je da se pacijenti ne uplaše privremene utrnutosti usne ili jezika jer je to pojava koja najčešće prolazi kroz nekoliko dana do nekoliko tjedana.

 

Cjenik

CJENIK U IZRADI

Obratite nam se s povjerenjem

Za sva Vaša pitanja o vađenju umnjaka brine se:

dr.sc. Jurica Krhen, dr.med.dent.,
specijalist oralne kirurgije i implantologije, ITI Fellow

U Poliklinici Krhen sve pacijente osobno pregledava dr. Jurica Krhen, određuje pacijentima najoptimalniju terapiju, osobno odrađuje kirurški zahvat te vodi brigu i kontrolu nad pacijentima dugo nakon odrađene terapije.
Sa preko 35 godina iskustva u oralnoj kirurgiji i implantologiji, stranim i domaćim usavršavanjima i besprijekornim rezultatima u implantologiji, možete se osjećati da ste u sigurnim rukama. Više o dr. Jurici Krhenu možete pročitati ovdje.

Naručite se za besplatni pregled

Povratno ćemo Vam se javiti za dogovor oko termina.

  Unesite Vašu email adresu i/ili telefon. Naše osoblje će Vas kontaktirati u najkrećem roku za dogovor oko termina za Vaš besplatni pregled.

  Slažem se da se moji podaci navedeni u obrascu prikupe i obrađuju u svrhe za koje sam poslao upit Poliklinici Krhen.

  Česta pitanja i odgovori

  phone
  mail
  Copyed to Clipboard