Ortodoncija

Ortodoncija

Ortodoncija

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem malokluzije – loših međučeljusih odnosa, uspostavljanjem pravilnog odnosa gornje i donje čeljusti, ispravljanja nepravilnog položaja zubi te njihovog postavljanja u najbolji mogući položaj tijekom rasta i razvoja, ali i kasnije tijekom života. Cilj ortodontske terapije nije isključivo postizanje estetike već i poboljšati funkciju zagriza – stvoriti pravilan i uravnotežen odnos između zuba i čeljusti te mekih tkiva lica (usana, obraza, jezika). Na taj način dolazi do ravnomjernog prijenosa žvačnih sila i očuvanja potpornih tkiva zuba i samih zuba od preopterećenja, prekomjernog trošenja i propadanja. Dakle bitno je postići individualni optimalni sklad okluzije, orofacijalne funkcije, estetike osmjeha lica kao i psihosocijalne kvalitete života pacijenta.

Prvi pregled kod ortodonta

Prvi posjet ortodontu trebao bi biti u dobi od 6-7 godina (kada počinju nicati prvi trajni kutnjaci i sjekutići) zbog mogućih poremećaja u rastu čeljusti, nicanju zubi, preranog gubitka mlječnih zubi, dugotrajnog sisanja prsta ili neke druge nepodesne navike, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.

Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji! Ortodontska terapija kod odraslih danas je sastavni dio unaprijeđenja oralnog zdravlja. Najčešće indikacije takve terapije su uspostavljanje funkcije zagriza, ubrzano trošenje zubi, uklanjanje traumatskih okluzija, pomoć u parodontološkoj terapiji, priprema za protetsko lječenje i naravno postizanje estetike – lijep osmjeh koji rezultira samopouzdanjem kod pacijenta. Tražite li ortodonta u Zagrebu, javite nam se za prvi pregled.

Trajanje ortodontske terapije je individualno te je određuje ortodont. Ovisi o težini anomalije, i motiviranosti pacijenta. Redoviti kontrolni pregledi ortodonta su nužni kako bi se slučaj priveo kraju. U prosjeku terapija bi trebala trajati 1 do 2 godine, ne duže. No s obzirom da je svako liječenje individualno, uvijek postoje iznimke.

Vrste ortodontskih aparatića:
Mobilni aparatić za zube

Mobilni ortodontski aparatići su naprave koje nisu dugotrajno pričvršćene za zube, već ih pacijent sam unosi i vadi iz usta te time i sam utječe na njihov učinak i dužinu trajanja terapije. Terapija s mobilnim aparatićem se ograničava na kratko razdoblje rasta i razvoja tijekom puberteta, u perodu mješovite denticije. Mobilne naparave su konstruirane u laboratoriju i dolaze u više varijanta, ovisno o namjeni. Uglavnom se sastoje od akrilatne baze (ploče) u koju su ugrađeni retencijski elementi poput žičanih kvačica i labijalnog luka te aktivni elementi u obliku žičanih opruga i vijka. Mogu biti monomaksilarni – aktivne ploče i bimaksilarni – aktivator, bionator. Za uspješnost mobilne ortodontske terapije iznimno je važna kooperativnost i želja pacijenta da nosi aparatić.

Fiksni aparatić za zube

Fiksna ortodontska terapija danas je najučinkovitiji način u ispravljanju ortodontskih anomalija. Fiksni aparatić je naprava koju ortodont postavlja na zube adhezivnom tehnikom. Njegovi osnovni dijelovi su bravice, prstenovi ili tube (cjevčice) na prvim trajnim kutnjacima i žičani luk koji prolazi kroz utor (slot) na bravicama i na taj način prozvodi blagu silu koja pomiče zube prema pravilno oblikovanom zubnom luku i preoblikuje koštano tkivo u kojem se zub nalazi. S obzirom na materijal bravice mogu biti metalne ili estetske – plastične, kompozitne, keramičke ili safirne. Koji tip bravice će bit upotrebljen za vrijeme terapije ovisi o želji pacijenta i koja mu od ponuđenih opcija najviše odgovara.

Metalne bravice

Metalne bravice osiguravaju dobru higijenu i preciznost pomaka. Za razliku od estetskih bravica financijski su povoljnije, ali s obzirom da su rađene od metala, lako su uočljive. Ortodonti i dalje smatraju da je ortodontska terapija metalnim bravicama najučinkovitija, no na kraju se sve svodi na izbor pacijenta.

Estetske bravice

Kako se danas sve više pažnje pridaje estetici, potražnja za ovim tipom estetskih bravica je sve veća. Od estetskih bravica na tržištu se nude plastične i kompozitne bijele bravice koje izbjegavamo jer se lako troše i pigmentiraju, savijaju i pucaju te se uglavnom koriste za manje nepravilnosti položaja zubi i kraću terapiju. Kompozitne bijele bravice nude zadovoljavajuću estetiku.

Keramičke i safirne bravice su tvrđe, ne troše se niti pigmentiraju. Pružaju visoku estetiku. Keramičke estetske bravice su obično mliječne boje ili se prilagođavaju boji zuba i na taj način vrlo su neprimjetne. Danas su safirne bravice najčešći izbor. Kristalno su prozirne i praktički „nestaju“ na površini cakline.

Estetske bravice su prvi izbor kod odraslih pacijenata kojima je potrebna ortodontska terapija. Iz jednostavnog razloga – takve estetske bravice rade na istom ili sličnom principu kao i metalne, a uz to služe i kozmetičkoj svrsi, nisu vidljive za razliku od metalnih i plastičnih materijala već su kristalno transparentne.

Retencija

„Retencijski problemi su toliko veliki da katkad premašuju prave probleme aktivne faze terapije.“ Edward Angle

Nakon nošenja aparatića i završene terapije pacijenti moraju još neko određeno vrijeme nositi retainer kako bi zadržali zube u dobivenom položaju. Recidiv se može pojaviti kao rezultanta sila iz parodontalnih vlakana oko zuba koji imaju tendenciju povlačenja zube natraga u njihov prvobitan položaj – prije tretmana. Stoga je bitno da pacijent shvati važnost nošenja retainera nakon ortodontske terapije. Retencija može biti fiksna i mobilna.

Mobilni retaineri su individualne udlage za gornju i donju čeljust, rađene od tankih prozirnih folija. Fiksna retencija podrazumijeva lingvalni retainer – tanka žica koja se lijepi na unutarnje plohe zubi (od trojke do trojke). Na taj način se održava položaj donjih sjekutića zbog mogućih promjena uzrokovanih kasnim mandibularnim rastom. Fiksni retainer skida se u dogovoru s ortodontom.

U našoj Stomatološkoj Poliklinici u Zagrebu ortodont Vam može pružiti osmjeh kakav ste oduvijek željeli. Pravilno smješteni zubi i atraktivan osmjeh mogu postati realnost, kako za djecu i mlade tako i za odrasle pacijente. Nikad nije kasno za odluku koja će Vam podići samopouzdanje i podariti Vam savršen osmijeh!

Blog postovi

Održavanje higijene sa zubnim aparatićem

Aparatići za zube, ortodontski aparatić ili popularno nazvani i bravice za zube zahtijevaju potpuno drugačiji higijenski pristup. Sigurno ste primjetili da je teže čistiti zube koji na sebi imaju te bravice samo sa četkicom za zube. Svakako četkica za zube nije jedini način čišćenja bez obzira o kakvoj se usnoj šupljini radilo, onoj sa ili […]

phone
mail
Copyed to Clipboard