Zubne krunice

Sadržaj

Zubne krunice

U slučaju znatnog oštećenja zuba kada plomba ili zubna ljuskica nije dostatna, na oštećeni zub postavlja se zubna krunica. Zubne krunice se koriste i u slučaju kada ne postoji prirodni zub pa se raznim metodama pričvršćuje u čeljust.

 

Posjetite nas na besplatnom pregledu kako biste saznali sve informacije vezane za Vaš slučaj. 

Besplatan Pregled

Osnovne karakteristike

Za vraćanje estetskog i funkcionalnog značaja znatno oštećenog zuba ili nepostojećeg zuba koriste se zubne krunice. Krunice se mogu postavljati na postojeći oštećeni zub a u slučaju nedostatka prirodnog zuba, krunica se može mostovima pričvrstiti za susjedne zube ili postaviti na dentalni implantat. Krunice se također koriste pri izradi zubnih proteza u slučaju potpune bezubosti.

Zubne krunice su izrađene od različitih vrsta keramike koja im pruža iznimnu tvrdoću i otpornost na kemijske utjecaje i koroziju. Krunice su biokompatibilne (ne uzrokuju alergije), a svojom bojom i izgledom izgledaju gotovo identično prirodnom zubu.

Potpuna keramička krunica - bezmetalna estetska krunica

Ugradnja zubne krunice na oštećeni zub

Za uspješnu i dugotrajnu fiksaciju keramičke dentalne krunice na postojeći zub, najprije je potrebno izbrusiti postojeći zub nakon čega se uzima otisak tog dijela čeljusti. U laboratoriju se po otisku izrađuje krunica te se prilikom Vašeg sljedećeg posjeta po mjeri izrađena krunica fiksira na oštećeni zub.

Vijek tako postavljenih krunica varira od 10 do 20 godina, ali nažalost nekada i kraće. Vijek najviše ovisi o dentalnoj higijeni i stanju prirodnog zuba ispod krunice koji može oboliti usprkos činjenici da krunica potupno prekriva postojeći prirodni zub.

U slučaju iznimnog oštećenja i oboljenja postojećeg zuba, stomatolog može preporučiti potpuno uklanjanje prirodnog zuba i nadomještanje zubnim mostom ili implantatom. Naručite se za besplatni pregled i saznajte koje je najbolje rješenje za Vas.

 

Ugradnja keramičkih zubnih mostova

U slučaju potpunog nedostatka jednog ili više zubiju, zub se može nadomjestiti zubnim mostom, odnosno izrađuje se most od nekoliko spojenih zubnih krunica (ovisno o broju i poziciji  zubiju koji se nadomješta) čiji se krajevi učvršćuju na postojeće zdrave prorodne zube.

Zubni mostovi su najčešće rješenje kod pretežno zdravog zubala gdje se nadomješta jedan ili više prirodni zub.

Keramički most - bezmetalna cirkon keramika

Ugradnja zubne krunice na implantant

U potupnom nedostatku zuba, najmodernija metoda nadoknađivanja jest ugradnja dentalnih implantata na koje se stavlja zubna krunica ili most.

Dentalni impantati su najdugoročnije rješenje, mogu zamijeniti jedan ili više zubiju i ne ovise o zdravlju ostalih zubiju kao što je to slučaj sa zubnim mostovima. Kod potpune bezubosti na dentalne implantate se mogu ugraditi i fiksne proteze koje su znatno ugodnije od mobilnih.

 

Parcijalne i potpune dentalne proteze

Kod velikog gubitka zubi najjednostavnija zamjena za prirodne zube je zubna proteza. Parcijalne proteze se koriste kod gubitka manjeg broja zubi dok kod potpune bezubosti zube nadomještamo totalnim protezama. Totalne zubne proteze i parcijalne zubne proteze najčešće radimo iz ekonomskih razloga jer je mobilni protetski rad višestruko financijski  povoljniji u odnosu na fiksne protetske radove. Prednost zubnih proteza je njihova cijena i jednostavnost izrade. Kod potpunih proteza odnosno totalnih proteza uvijek postoji nedostatak elementa za fiksaciju koji mogu učvrstiti, a time i povećati njenu stabilnost. Navikavanje na mobilnu protezu kod nekih je osoba i kao posljedicu može imati učestali osjećaj nelagode ili nagona na povraćanje.

 

Zubne proteze na implantatima su pričvršćene na prethodno ugrađene implantate. Kod takvih proteza sve nedostatke i probleme oko stabilnosti rješavamo implantatima. Zubna proteza može biti fiksirana na implantatima preko kugle ili prečke. Lagano se skidaju i jednostavno se održava higijena.

Proteza na implantate

Vrste zubnih krunica

Postoje dvije vrste keramičkih krunica, metal-keramičke i cirkon-keramičke. Iako su obje vrste iznimno kvalitetne, cirkon-keramičke su estetski nešto bolje, ali i skuplje rješenje. Besplatno se savjetujete o vrstama keramičkih krunica te vrsti koja najviše odgovara Vašim potrebema narudžbom na besplatan pregled u našoj poliklinici.

Metal-keramičke krunice za zube

Keramika (ili u žargonu porculan, porculanski zubi, porculanske navlake) u dentalnoj protetici danas je postala zlatni standard zbog niza dobrih svojstava koje drugi materijali nisu zadovoljavali. Keramika se odlikuje velikom tvrdoćom, velikom čvrstoćom, otporna je na kemijske utjecaje, koroziju, ne provodi električnu struju, i najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije i estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba. U protetskoj rekonstrukciji keramičke krunice za zube ili keramički mostovi su sredstvo izbora za zbrinjavanje svakog pacijenta.

Keramička krunica

Cirkon-keramičke krunice za zube

Cirkon oksidna kermika (bezmetalna keramika) odlikuje se iznimno viskom čvrstoćom i dimenzijskom stabilnošću, izvrsne biokompatibilnosti (ne uzrokuje alergije i reakcije okolnog tkiva) i odlične je estetike (cirkonska podloga ispod keramike dopušta određenu dozu translucencije svjetlosti i bijele je boje, naspram metala kod metalo-keramičkih rješenja gdje dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa i prosijavanja metala kroz meso).

U mogućnosti smo pružiti optimalno protetsko rješenje pomoću najsuvremenije PRESS i CAD/CAM tehnologije koja se primjenjuje u izradbi nadomjeska. Sustav se sastoji od inovativne litij disilikatne staklokeramike, a koristi se za pojedinačne restauracije na zubima, i vrlo čvrstog cirkonij oksida za zubne mostove širokih raspona. Preporučamo je kao protetski nadomjestak nakon ugradnje implantata radi maksimalne estetike.

Protetika - Cirkon keramika

Cjenik

U nastavku se nalazi naš cjenik za protetiku. Cijene su okvirne jer ovise o modelu plaćanja i Vašim potrebama – za detalje nas kontaktirajte i naručite se za besplatne konzultacije. 

 

Dentalni zahvat Cijena (HRK)
PROTETIKA  
Metal Keramika (ovisi o broju članova) 1,700 – 1,800
Cirkon Keramika (ovisi o broju članova) 2,700 – 2,800
Wironit parcijalna proteza 6,000
Totalna akrilatna proteza (ovisi o vrsti zuba) 5,000 – 6,000

 

Obratite nam se s povjerenjem

Za sva Vaša pitanja o zubnim krunicama te o Vašoj implanto-protetskoj terapiji brine se:

dr.sc. Jurica Krhen, dr.med.dent.,
specijalist oralne kirurgije i implantologije, ITI Fellow

U Poliklinici Krhen sve pacijente osobno pregledava dr. Jurica Krhen, određuje pacijentima najoptimalniju terapiju, osobno odrađuje kirurški zahvat te vodi brigu i kontrolu nad pacijentima dugo nakon odrađene terapije.
Sa preko 35 godina iskustva u oralnoj kirurgiji i implantologiji, stranim i domaćim usavršavanjima i besprijekornim rezultatima u implantologiji, možete se osjećati da ste u sigurnim rukama. Više o dr. Jurici Krhenu možete pročitati ovdje.

Naručite se za besplatni pregled

Povratno ćemo Vam se javiti za dogovor oko termina.

 

  Unesite Vašu email adresu i/ili telefon. Naše osoblje će Vas kontaktirati u najkrećem roku za dogovor oko termina za Vaš besplatni pregled.

  Slažem se da se moji podaci navedeni u obrascu prikupe i obrađuju u svrhe za koje sam poslao upit Poliklinici Krhen.

  Česta pitanja i odgovori

  phone
  mail
  Copyed to Clipboard