Zubni implantati

Sadržaj

Zubni implantati

Zubni implantati su najmoderniji i najkvalitetniji način nadomještanja prirodnih zubiju. Dentalni implantati mijenjaju ulogu zubnog korijena i na njega se stavljaju zubne krunice.

 

Naručite se za besplatan pregled i saznajte sve što vas zanima o dentalnim implantatima!

Besplatan Pregled

Osnovne karakteristike

Dentalni (zubni) implantati građeni su od titana koji se ugrađuju u kost na mjestu nedostatnog ili izgubljenog prirodnog zuba. Dakle, zubni implantat ima ulogu samo korijena zuba.

Titanski dentalni implantati su konusnog oblika, biološki tolerantni, ne izazivaju reakciju antigen-antitijelo, biokemijski su potpuno indiferentni i ostaju nepromijenjeni u koštanom tkivu. Opće rašireni strah pacijenata da se implantat neće primiti je potpuno neosnovan i do toga sigurno neće doći ako se sve radi po pravilima struke, s kvalitetnim implantatima i ako se održava adekvatna higijena od strane pacijenta.

Ugradnja zubnih implantata

Ugradnja implantata se izvodi posebnom kirurškom tehnikom u lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolna. Tako ugrađeni implantat predstavlja umjetni korijen zuba na koji se fiksiraju pojedinačni zubi ili više zubi u različitim protetskim konstrukcijama. Ugradnjom implantata na mjestu gdje Vam nedostaje zub čuvaju se zdravi susjedni zubi od brušenja, dok bi postavljanje mosta zahtijevalo brušenje barem dva susjedna zuba. Odabirom implantata čuvate Vaše zdrave zube, a to je i estetski uvijek bolje rješenje.

Boli li ugradnja implantata?

Zubni implantati se ugrađuju u lokalnoj anesteziji te boli tijekom zahvata uopće nema. Iako zahvat djeluje dramatično (brušenje kosti, ugrađivanje stranog tijela…), dojmovi pacijenata nakon ugradnje implantata govore nam da obično vađenje zuba na kraju zna biti puno gore iskustvo. Nakon ugradnje implantata vrlo rijetko se pojavi oteklina i bol ako se operacija izvodi minimalno traumatski te po svim stručnim kriterijima. Određeni stupanj nelagode nakon zahvata postoji, no iskustva pacijenata su obično pozitivna.

Implantat – abutment – krunica

Zubni implantat predstavlja samo korijen izgubljenog zuba i nalazi se u kosti. Da biste dobili čvrstu svezu s krunicom i stabilnu konstrukciju koja će podnijeti sve sile žvakanja, mora postojati međuspoj između implantata i krunice. To se zove suprastruktura ili abutment, a on se ugrađuje na implantat nakon određenog perioda oseointegracije. Na temelju otiska odlučuje se o vrsti abutmenta i konačnog izgleda krunice.

Planiranje zahvata

Planiranje zahvata je najbitnija stavka u terapiji jer se jedino dobrim planom sa sigurnošću može pacijentu pružiti vrhunska usluga. Na temelju RTG slike (ortopana ili CBCT-a) kirurg, prema protokolima struke i vlastitom iskustvu, donosi odluku o veličini i dužini implantata u odnosu na količinu raspoložive kosti te određuje optimalan broj i raspored implantata unutar bezubog dijela zubnog grebena. Na kvalitetnim temeljima gradi se dugoročno uspješna terapija.

Za planiranje zahvata obratite nam se i naručite se za besplatne konzultacije.

Što nakon ugradnje?

Ovisno o indikaciji i željama pacijenta, nakon ugradnje implantata i određenog vremenskog perioda oseointergacije (procesa spajanja implantata i kosti u jednu cjelinu) slijedi faza protetike: krunice ili mostovi na implantatima ili planiranje zubne proteze na implantatima.

Slika 1. Krunica – u slučaju nedostatka jednog zuba

 

Slika 2. Most – u slučaju nedostatka više zubi

 

 

Slika 3. Most na implantatima – kod potpune bezubosti

 

Slika 4. Proteza na implantatima

Zašto zubni implantati?

Ugradnjom implantata na mjestu gdje Vam nedostaje zub čuvamo Vaše zdrave susjedne zube od brušenja, a što nije slučaj odabirom zubnog mosta. Zubni implantat estetski je uvijek bolje rješenje. Također, gubitkom većeg broja zubi javlja se potreba za protezama, a svatko tko je ikada nosio protezu reći će Vam kakvo je to nelagodno rješenje. Ugradnjom implantata gubi se potreba za protezama. Iznimka su potpuno bezube čeljusti za koje postoje vrlo zadovoljavajuća implanto-protetska rješenja sa sjajnom stabilizacijom proteza.

Tko je pogodan za ugradnju?

Danas je gotovo svaka osoba pogodan kandidat za ugradnju implantata. Relativne kontraindikacije za ugradnju bile bi neke uznapredovale sistemske bolesti poput nekontroliranog dijabetesa i sl.
Također, određene anatomske prepreke postoje, no to obično ne predstavlja veći problem. Ugradnja dentalnih implantata nemoguća je ako je koštani volumen jako smanjen zbog dugotrajne bezubosti i nošenja neodgovarajućih mobilnih protetskih nadomjestaka, traumatskog vađenja zuba, pneumatizacije maksilarnih sinusa i drugih razloga te zbog toga ugradnja dentalnih implantata može biti samo trenutno onemogućena. Raznim kirurškim tehnikama vođene regeneracije kosti možemo uspješno nadoknaditi izgubljeni volumen kosti na mjestu gdje želimo ugraditi zubni implantat. Kirurškom tehnikom povećanja alveolarnog grebena dobivamo koštani volumen pogodan za ugradnju dentalnih implantata. Za povećanje koštanog volumena koristimo umjetne i biološke materijale, a ako je potrebna veća rekonstrukcija koristimo koštane transplantate samoga pacijenta u kombinaciji s umjetnim materijalima. Više o nadogradnji kosti pročitajte u članku Augmentacija koštanog grebena.

Naručite se za besplatne konzultacije i saznajte jeste li Vi pogodan kandidat za ugradnju implantata.

Kvaliteta na prvom mjestu!

U Poliklinici Krhen radimo samo s najkvalitetnijim implantatima na tržištu, bez kompromisa! Koristimo više implantoloških sustava, švicarski Straumann i švedski Nobel Biocare.

Oba implant sustava daju izvrsne rezultate s preko 30 godina kliničkog i laboratorijskog istraživanja te se mi kao kliničari možemo osloniti na njih i sa velikom sigurnošću planirati tijek terapije. Kompozicija tih implantata je komercijalno čisti titan, za razliku od ”jeftinijih” implantata koji se danas nude, a koji su legure titana sa ostalim metalima (vanadij, aluminij…), što ih čini znatno manje biokompatibilnijima i dugoročnijima. Više o tome pročitajte ovdje – Vrste zubnih implantata i njihove cijene.

Cjenik

U nastavku se nalazi naš cjenik za implatologiju. Cijene su okvirne jer ovise o modelu plaćanja i Vašim potrebama – za detalje nas kontaktirajte i naručite se za besplatne konzultacije. 

 

Dentalni zahvat Cijena (HRK)
IMPLANTOLOGIJA  
Implantat PREMIUM (Straumann, Nobel Biocare)  5,600
Implantat (AlphaBio NeO) 3,700
Abutment na PREMIUM implantatu 1,000-1,300
Abutment na Alpha Bio implantatu 1,000
Sinus lift (2 ml Cerabone + Membrana + PRF) 7,000
Augmentacija BLOCK (blok + 1 ml Cerabone + Membrana + PRF) 7,500
Augmentacija GBR (1 ml Cerabone + Membrana + PRF) 5,000

Obratite nam se s povjerenjem

Za sva Vaša pitanja o implantatima te o Vašoj implanto-protetskoj terapiji brine se:

dr.sc. Jurica Krhen, dr.med.dent.,
specijalist oralne kirurgije i implantologije, ITI Fellow

U Poliklinici Krhen sve pacijente osobno pregledava dr. Jurica Krhen, određuje pacijentima najoptimalniju terapiju, osobno odrađuje kirurški zahvat te vodi brigu i kontrolu nad pacijentima dugo nakon odrađene terapije.
Sa preko 35 godina iskustva u oralnoj kirurgiji i implantologiji, stranim i domaćim usavršavanjima i besprijekornim rezultatima u implantologiji, možete se osjećati da ste u sigurnim rukama. Više o dr. Jurici Krhenu možete pročitati ovdje.

Naručite se za besplatni pregled

Povratno ćemo Vam se javiti za dogovor oko termina.

 

  Unesite Vašu email adresu i/ili telefon. Naše osoblje će Vas kontaktirati u najkrećem roku za dogovor oko termina za Vaš besplatni pregled.

  Slažem se da se moji podaci navedeni u obrascu prikupe i obrađuju u svrhe za koje sam poslao upit Poliklinici Krhen.

  Česta pitanja i odgovori

  phone
  mail
  Copyed to Clipboard