Protetika – krunice za zube i zubne proteze

Protetika – krunice za zube i zubne proteze

Protetika - estetsko i funkcionalno zbrinjavanje zubi

Protetika (zubna protetika, dentalna protetika) danas se odnosi na svako estetsko ili funkcionalno zbrinjavanje nedostatka pojedinih zuba zubnim mostom, protezom ili krunicama za zube. Gubitak prirodnog izgleda zuba (lom, abrazija, promjene boja, karijes) možemo nadomjestiti pojedinačnim zubnim nadomjestkom u obliku krunica za zube ili ako je u pitanju gubitak više zuba onda terapiju vršimo zubnim mostovima. Zubna protetika ovisi o nizu čimbenika pa je najbolje se dobro raspitati kakva Vam je protetika potrebna i koje su opcije sve moguće (funkcija, estetika, dugotrajnost).

Krunice za zube

U slučaju znatnog oštećenja zuba kada plomba ili zubna ljuskica nije dostatna, na oštećeni zub postavlja se zubna krunica. Zubne krunice se koriste i u slučaju kada ne postoji prirodni zub pa se raznim metodama pričvršćuje u čeljust.

O vrstama, postupku ugradnje i cijenama zubnih krunica u poliklinici Krhen možete pročitati klikom na slijedeću poveznicu.

Krunice za zube

Ljuskice za zube

Zubne ljuskice su estetska korekcija i najčešće ih koriste osobe koje su nezadovoljne položajem, oblikom ili bojom zubi te osobe koje žele riješiti razmak između zubi.

Sve o zubnim ljuskicama, cijeni i preduvijetima za postavljanje zubnih ljuskica pročitajte na sljedećoj poveznici.

Ljuskice za zube

Zubne proteze

Kod velikog gubitka zubi najednostavnije zamjena sa prirodnim zubima je zubna proteza. Parcijalne proteze se koriste kod gubitka manjeg broja zuba dok kod potpune bezubosti zube nadomještamo totalnim protezama. Totalne proteze i parcijalne zubne proteze najčešće radimo iz ekonomskih razloga jer je mobilni protetski rad višestruko povoljniji u odnosu na fiksne protetske radove. Prednost zubnih proteza je njihova cijena i jednostavnost izrade. Kod potpunih proteza odnosno totalnih proteza uvijek postoji nedostatak elementa za fiksaciju koji mogu učvrstiti, a time i povećati njenu stabilnost. Navikavanje kod nekih osoba na mobilnu protezu je sporo i kao posljedicu može imati učestali osjećaj nelagode ili nagona na povraćanje.

Zubne proteze na implantatima su pričvršćene na predhodno ugrađene implantate. Kod takvih proteza sve nedostatke i probleme oko stabilnosti riješavamo implantatima. Zubna proteza može biti fiksirana na implantatima preko kugle ili prečke. Lagano se skidaju i jednostavno se održava higijena.

Privremeni zubi i proteze

U toku izrade implantološke i proteske terapije postoji mogućnost da pacijentu radimo privremene zube kako ne bi morali odlaziti kući bez zuba. Oni se izrađuju na temelju otisaka prije početka terapije, a može ih napraviti stomatolog u ordinaciji ili u zubnom laboratoriju.

Galerija (prikaz slučaja)

Protetika – keramički most i implantati
>

Protetika – keramički most na implantatima i zubima – prikaz slučaja

Protetika – ZirCAD bezmetalne keramičke krunice
>

Bezmetalne keramičke krunice ZirCAD

Blog postovi

Estetske ljuskice za zube

Sadržaj [row] [/row] O dentalnim implantatima Osnovne karakteristike zubnih implantata Zašto zubni implantati Ugradnja zubnih implantata Tko je sve pogodan za ugradnju zubnih implantata? Boli li ugradnja implantata? Struktura implantanta Planiranje zahvata Cijena zubnih implantata Sinus Lift Što nakon ugradnje zubnih implantata Galerija slućaja Alternativni zahvati Česta pitanja Obratite nam se s povjerenjem Najkvalitetniji dentalni […]

phone
mail
Copyed to Clipboard