11 savjeta za očuvanje zdravlja zubi

11 savjeta za očuvanje zdravlja zubi

Održavanje zubi zdravima zahtijeva cjeloživotnu njegu. Čak i ako vam kažu da imate lijepe i zdrave zube, ključno je svakodnevno poduzimati prave korake kako biste se brinuli o njima i spriječili moguće probleme.

Skrb o zubima i usnoj šupljini uključuje odabir pravih sredstava za oralnu higijenu i ispravnu svakodnevnu rutinu. Pripremili smo za vas jedanaest savjeta koji vam mogu pomoći u održavanju zdravlja zubi.

1. Ne idite na spavanje bez pranja zuba

Nije tajna da je opća preporuka zube četkati najmanje dvaput dnevno. Ipak, mnogi od nas zanemaruju pranje zuba navečer. Četkanjem prije spavanja rješavate se mikroba i plaka koji se nakupljaju tijekom dana.

2. Četkajte pravilno

Način na koji četkate zube jako je važan. Loše četkati zube gotovo je jednako loše kao i uopće ih ne četkati. Uzmite si vremena. Pomičući četkicu za zube nježnim, kružnim pokretima učinkovito uklanjate plak. Neodstranjeni plak može otvrdnuti, što potiče nakupljanje kamenca i pojavu gingivitisa (bolesti desni).

3. Ne zanemarujte jezik

Na jeziku se također može nakupljati plak, što može poticati loš zadah, ali i pridonosi pojavi drugih zdravstvenih i oralnih problema. Nježno četkajte jezik svaki put kad četkate zube.

4. Koristite pastu za zube s fluoridom

Kada je riječ o pasti za zube, valja biti oprezan. U odabiru odgovarajuće paste za zube više vodite računa o sadržaju fluora u njoj. Primjena pasta za zube s fluorom smatra se najjednostavnijim načinom prevencije karijesa. Zubnu pastu preporučujemo ovisno o pacijentovom oralnom zdravlju.

Iako u medicini još uvijek ne postoji suglasnost o utjecaju fluora, on ostaje temelj oralnog zdravlja. Fluor je vodeća obrana od propadanja zubi jer pruža zaštitnu prepreku zubima i sudjeluje u borbi protiv mikroba.

5. Koristite zubni konac

Čišćenje zubnim koncem ne odnosi se samo na komadiće hrane koji mogu ostati među zubima, to je doista način da stimulirate desni, smanjite plak i spriječite stvaranje upale u tom području.

6. Ne dopustite da vas teškoće u postupku čišćenja sa zubnim koncem obeshrabre

Čišćenje prostora između zubi katkad i nije lako, posebno maloj djeci i starijim osobama s artritisom. Umjesto da odustanete, potražite alate koji vam mogu pomoći. Zubni flosseri i interdentalne četkice u tomu mogu značajno pomoći.Čišćenje prostora između zubi može biti teško, posebno za malu djecu i starije odrasle osobe s artritisom. Umjesto da odustanete, potražite alate koji vam mogu pomoći. Zubni flosseri i interdentalne četkice u tome mogu značajno pomoći.

7. Razmislite o ispiranju usta

Ispiranje usta pomaže na tri načina: smanjuje količinu kiseline u ustima, čisti područja koja se teško četkaju te ponovno mineralizira zube. Vodice za usta su korisne kao pomoćni alati koji pomažu da se stanje usne šupljine dovede u ravnotežu.

8. Pijte više vode

Uz pravilnu prehranu, dobre prehrambene navike i redovitu tjelesnu aktivnost, za zdravlje je ključna i navika pijenja vode. Voda je najbolji napitak za cjelokupno zdravlje pa tako i za oralno zdravlje. Stomatolozi općenito preporučuju piti vodu nakon svakog obroka. Voda može pomoći pri smanjenju negativnih učinaka kisele hrane i pića.Voda je najbolji napitak kako za cjelokupno zdravlje tako i za oralno zdravlje. Stomatolozi općenito preporučuju piti vodu nakon svakog obroka. Ona može pomoći pri smanjenju negativnih učinaka kisele hrane i pića.

9. Jedite svježe voće i povrće

Prerađena hrana za jelo je ukusna, ali možda ne toliko dobra kada je riječ o vašim zubima. Jedenje svježih, hrskavih proizvoda ne sadrži samo više zdravih vlakana, već je i najbolji izbor za vaše zube.

10. Ograničite slatku i kiselu hranu

Kisela i slatka hrana mogu oštetiti zubnu caklinu. U konačnici, šećer se pretvara u kiselinu u ustima koja oštećuje caklinu zuba. Te kiseline su ono što dovodi do propadanja zubi. Kiselo voće, čajevi i kava također mogu oštetiti zubnu caklinu. Iako ne morate potpuno izbjegavati takvu hranu, nije na odmet biti pažljiv.

11. Posjećujte svog stomatologa najmanje dva puta godišnje

Vaše svakodnevne navike oralne higijene su ključne za cjelokupno zdravlje. Ipak, poželjno je posjećivati svog stomatologa barem dvaput godišnje. Stomatolog ne samo da može ukloniti kamenac i potražiti karijes, već će pregledom uočiti potencijalne probleme i ponuditi rješenja za liječenje.

Besplatan pregled možete dogovoriti u Poliklinici Krhen te tako pomoći u prevenciji i očuvanju zdravlja zubi.

phone
mail
Copyed to Clipboard