3 mogućnosti za nadomještanje izgubljenih zuba

3 mogućnosti za nadomještanje izgubljenih zuba

Bolesti desni, propadanje zuba, ozljede ili genetika mogu biti razlozi nedostatka zubi. Bez obzira na temeljni uzrok, ako želite nadomjestiti izgubljeni zub ili prilagoditi cjelokupni izgled usta, dostupni su različiti tretmani. Za Vas smo pripremili nekoliko opcija za nadomještanje zuba koji nedostaju, njihove prednosti i nedostatke te informacije o cijenama.

 

1.      Dentalni implantati

Dentalni implantati su opcija kada morate zamijeniti jedan zub ili kada vam nedostaje nekoliko zuba na različitim dijelovima usta.

Ovaj tretman uključuje kirurški ugradnju metalnog okvira od titana u gornju ili donju čeljust. Zatim se na implantat postavlja zamjenski zub, koji omogućava da zub ostane na svom mjestu.

U osnovi, zubni implantat pruža trajnu osnovu za zamjenski zub. Iako će cijena varirati ovisno o nekoliko čimbenika, procijenjeni trošak zubnog implantata za jedan zub kreće se od 6600 kn do 9900 kn.

Karakteristike dentalnih implantata

Najveća prednost je što zamjenski zub nalikuje prirodnom zubu i može trajati desetljećima.

Još jedna prednost implantata je ta što zubi u blizini nisu uključeni (kao kod npr. mosta), tako da bi ostali zubi trebali ostati netaknuti.

 

2.      Fiksni zubni most

Ako ne želite zubni implantat, možda ste kandidat za fiksni zubni most. Ova opcija nadomještanja zuba može biti učinkovita ako vam nedostaje jedan ili više zuba na istom području. Fiksni most u osnovi premošćuje jaz koji je uzrokovan zbog nedostatka zuba, koristeći protetski ili umjetni zub. Proteza se pričvršćuje na susjedne zube i zatim se na mjestu pričvršćuje pomoću zubnog cementa. Jedan most varira u cijeni ovisno o korištenim materijalima. Cijene se kreću od 1800kn – 2900 kn po elementu (zubu).

Karakteristike zubnih mostova

Iako je potrebno posvetiti dobru pažnju na higijenu, mostovi su učinkoviti jer se osjećaju i izgledaju kao prirodni zubi a mogu i poboljšati izgled vaših prirodnih zuba.

 

3.      Parcijalne zubne proteze

Vaš stomatolog može predložiti kompletne proteze ako trebate zamijeniti sve zube. Ali ako trebate zamijeniti samo neke zube, možda ste kandidat za parcijalne zubne proteze. Ovaj zubni zahvat sastoji se od zamjenskih zuba pričvršćenih na prirodno ružičastu podlogu. Vaši se prirodni zubi stabiliziraju i drže uklonjivu plastičnu podlogu na mjestu, iako neke proteze imaju kopču koja je povezana sa prirodnim zubima.

Karakteristike parcijalnih zubnih proteza

Neki će ljudi zubne proteze smatrati neugodnim, barem dok se ne prilagode nošenju. Baza je dizajnirana tako da odgovara boji vaših desni, a proteza boji vaših prirodnih zubi. Te proteze mogu biti opcija ako trebate zamijeniti više zuba u jednom dijelu usta. Iako troškovi variraju cijene se kreću u rasponu od 5500 kn – 7000 kn.

zubni-implantati-all-on-4

 

Koji su utjecaji nedostatka zubi na zdravlje?

U nekim slučajevima može biti malo ili nimalo utjecaja. Ovisno o mjestu zuba koji nedostaje, možda nećete primijetiti jaz u ustima. Ovo bi mogao biti slučaj ako vam nedostaje zub u stražnjoj ili bočnoj strani usta.

Ali vaši su zubi dizajnirani za zajednički rad, tako da nedostatak jednog ili više zuba ponekad može utjecati na govor, jedenje i s vremenom uzrokovati druge probleme. Na primjer, ako vam je teže ili neudobno žvakati hranu, to može dovesti do žvakanja samo s jedne strane usta ili do jedenja puno sporijim tempom.

Nedostatak zubi može utjecati na vaše čeljusti i mišiće lica kao i promijeniti oblik vašeg lica. Također, vaš se zagriz se može promijeniti a preostali zubi se mogu pomaknuti. To može uzrokovati druge probleme kao što su osjetljivost zuba, brušenje zuba i poteškoće u žvakanju.

Poduzimanje mjera

Bilo da vam nedostaju zubi zbog propadanja zuba, bolesti desni ili neke povrede, razgovarajte sa stomatologom o opcijama za nadomještanje zuba.

Trošak će varirati ovisno o opciji zamjene te o broju zuba koje trebate nadomjestiti.

Ove  vrste tretmana su učinkovite, a u većini slučajeva zubni implantat, most ili djelomična proteza trajat će godinama ili čak desetljećima uz redovito četkanje i njegu.

Besplatan pregled možete dogovoriti u Poliklinici Krhen gdje će Vas osobno pregledati dr. Jurica Krhen i preporučiti Vam najoptimalniju terapiju.

phone
mail
Copyed to Clipboard