Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca, poliranje zuba i pjeskarenje

Zubni kamenac nastaje kao posljedica odlaganja mineralnih tvari u dentobakterijski plak što se očituje kao bijelo-žute naslage na zubima. Najčešće lokacije su područja u blizini izvodnih kanala žlijezda slinovnica, npr. unutarnje plohe donjih prednjih zuba te kod gornji kutnjaka. Naravno, kamenac može biti rasprostranjem po svim zubima.

Dentobakterijski plak sastoji se od vode, bakterija i neorganske komponente. Plak se taloži na zubnim površinama te je u ranim fazama mekan te daljnjim taloženje minerala postaje tvrd. Zubni kamenac tada nije moguće ukloniti bez posjete stomatologu. Preporuča se dva puta godišnje čistiti kamenaci i polirati zube, a kod pacijenata s implantatima potrebna je češća kontrola i čišćenje naslaga.

 

Čišćenje kamenca i poliranje zuba

 

Ukoliko se ne održava redovita profesionalna higijena, kamenac i plak mogu dovesti do ozbiljnijih bolesti gingive: gingivitisa i parodontitisa, a u konačnici i do gubitka zuba. Osim odstranjivanja zubnog kamenca bitno je kasnije ispolirati zube kako bi površina bila glatka i samim time manje podložna za stvaranje kamenca.

Također, pigmenti na zubima se mogu ukloniti skidanjem kamenca ili pjeskarenjem. Pjeskarenje je postupaku kojem se prahom i vodom razbijaju i uklanjaju svi nepoželjni pigmenti koji narušavaju estetski sklad zubi. Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata. Pomoću ova dva postupka čuva se zdravlje Vaše gingive te prirodna bjelina zubi.

phone
mail
Copyed to Clipboard