Kako najbolje prati zube?

Kako najbolje prati zube?

Mnogi su uvjereni da se dobro brinu o svom oralnom zdravlju, ali je li stvarno tome tako? Prosječna osoba pere zube jednom dnevno i rijetko koristi zubni konac. U želji da vam pomognemo donosimo savjete kako je najbolje prati zube.

 

Odaberite ispravnu četkicu

Pitate se koja je najbolja četkica za osjetljive zube? Suprotno popularnom mišljenju, četkice s tvrdim vlaknima u kombinaciji s lošom tehnikom pranja često utječu na povlačenje desni. Uz to, mogu oštetiti i caklinu te korijen zuba. Iz tog razloga, preporuka je odabrati četkice s mekanim vlaknima bez obzira na razinu osjetljivosti zubi. One su fleksibilnije i nježno će očistiti površine zuba bez štetnih posljedica.

 

Kupite zubnu pastu s fluorom

Pasta za zube koju koristite treba sadržavati fluor kako biste uklonili bakterije i smanjili rizik propadanja zubi. Uz to, poboljšava kvalitetu zubne cakline da bi zubi bili zdravi i bijeli. Valja napomenuti da je dovoljna količina zubne paste za jedno pranje zubi otprilike jednaka veličini jednog zrna graška.

 

Očistite sve površine zuba

Čestice hrane često ostanu i između zubi te duž linije desni gdje se mogu sakupljati i poticati stvaranje bakterija koje uzrokuju propadanje zubi. Česta greška koju radimo prilikom pranja zubi je ta da se fokusiramo samo na vidljiva mjesta.

Savjetujemo vam da obavezno četkate i stražnju i unutarnju stranu zuba. Ispravno pranje zubi uključuje četkanje svih površina i to kružnim pokretima oko zubnih površina i desni, s vanjske i unutarnje strane, te između zuba.

 

 

Zube treba prati 2-3 minute

Često se pitate koliko dugo se trebaju prati zubi? Preporuka stomatologa je da se zubi peru dva puta dnevno i to ujutro i navečer prije spavanja. Isto tako, važna je i ispravna tehnika pranja zubi. Prilikom pranja zubi počnite od vanjske strane gornjih zubi i četkajte ih otprilike 30 sekundi. Nakon toga, prijeđite i unutarnje površine. Isti postupak ponovite i s donjim zubima. Na kraju, važno je ne zaboraviti na jezik. Bakterije na jeziku uklonit ćete četkanjem, a mnoge četkice za zube imaju ugrađene i čistače za jezik koje to dodatno olakšavaju.

Ako vas muči to da vaše dijete ne voli prati zube, postoje mali trikovi. Mnoga djeca, a i odrasli, vole slušati glazbu kako bi četkanje učinili zabavnijim. Povežite rutinu pranja zubi s njihovom omiljenom pjesmom i uočit ćete pozitivne promjene, a dječji zubi bit će zdravi.

 

Zubni konac i vodica za ispiranje zubi svaki dan

Za potpuno zdravlje zubi donosimo još dva savjeta. Nježno čišćenje zubnim koncem prije ili poslije pranja zubi svakako se preporučuje. Zubni konac dohvaća ona područja koja četkicom često ne možemo dohvatiti i time uklanja i najtvrdoglavije ostatke hrane. Na kraju svakog pranja zubi dobro je i isprati usta vodicom koja ne sadrži alkohol kako bi se uklonile i preostale bakterije u usnoj šupljini.

Zapamtite ove vrijedne savjete kako bi mi imali blistav i zdrav osmijeh kojeg ćete rado podijeliti s vašim najdražima.

phone
mail
Copyed to Clipboard