Izbijeni zub se može spasiti

Izbijeni zub se može spasiti

Bilo da se radi o padu, prometnoj nesreći, udarcu o neki predmet  ili nekoj sportskoj aktivnosti  prilikom koje najčešće prednji zubi tj. centralni sjekutići  bivaju izbijeni iz alveolarne čašice nemojte očajavati. Ovo je dosta česta pojava pogotovo kod onih najmlađih čije vezivno tkivo koje drži korijen zuba u alveoli neotporno na silu koja dovodi do izbijanja. Zub se može vratiti na svoje mjesto!

Postupak je vrlo jednostavan. Pronađite izbijeni zub, nemojte ga hvatati za korijen nego za krunu. Ukoliko je prljav isperite ga pod mlazom vode ne duže od deset sekundi. Ne smijete zub čistiti agresivno kako ne bi oštetili korijen. Zub potom možete staviti u mlijeko ili u fiziološku otopinu ili u slinu.

Najčešće pacijenti vraćaju izbijeni zub u usnu šupljinu ispod jezika ili između obraza ili natrag u alveolarnu čašicu kako bi se zub mogao očuvati u slini. Nakon toga uputite se stomatologu.

Zub se može vratiti na svoje mjesto odmah nakon trume ili u malo dužem periodu ako je adekvatno očuvan ali može se i vratiti nakon dužeg vremena kada je već uslijedilo sušenje vezivnog tkiva. Praksa je pokazala da su najuspješnije replantacije one koje se dogode unutar 30 minuta od traume. Vezivno tkivo koje drži korijen zuba u alveoli je u tom vremenu još vitalno. Međutim u većini slučajeva se dogodi da do trenutka replantacije zuba prođe i nekoliko sati.

Presudni faktoru za uspješnost replantacije su dužina vremena u kojoj je zub proveo izvan svoje alveolarne čašice, uvjeti u kojem je takav zub pohranjen te faza razvoja korijena takvog  zuba, koja je jako bitna zbog plana terapije nakon replantacije.

Ukoliko se radi o mliječnom zubu možete ponoviti postupak. Svakako je bitno kontaktirati stomatologa jer ispod mliječnog zuba raste trajni zub kojeg kojeg stomatolog treba pogledati da se nije oštetio.

 

 

phone
mail
Copyed to Clipboard