Promjene u boji zuba

Promjene u boji zuba

tamni_zub

Sigurno ste do sada primjetili promjene u boji Vaših zubi. Neki ljudi imaju biserno bijele zube, drugi pak žućkaste a neki čak i smeđe pa i sive. Promjene u boji zuba nisu ništa neuobičajeno. One mogu mogu biti prolazne ili trajne te ovisno o uzročniku mogu zahvatiti jedan ili više zuba. Postoji niz faktora koji utječu na promjenu boje zuba.

Pušač ste? Pijete kavu, čaj? Konzumirate slatkiše ili crno vino? Koristite lijekove? Ukoliko imate jedan ili više potvrdnih odgovora onda Vam je sigurno jasniji razlog promjene u boji Vašeg zuba.

Ukoliko živite u području s visokom razinom fluora u hrani i vodi za piće vjerojatno je da će Vaši zubi imati na sebi smeđe ili bijele mrlje. Razlog tome je što umjesto kalcija u strukturu cakline tijekom minaralizacije zuba ugrađuje se fluor. Ispočetka su te mrlje sjajne i glatke ali što vrijeme više odmiče na tim mrljama nastaju oštećenja u koja se odlažu drugi minerali iz hrane što dodatno mijenja boju zuba.

Tijekom trudnoće zubi znaju poprimiti žućkastu boju ali i žućkasto-zlatnu boju. Žućkasta boja pojavljuje se uslijed nepodudarnosti RH faktora krvi majke i novorođenčeta zato je jako važno testirati se odmah na početku trudnoće kako bi se mogli posavjetovati sa svojim stomatologom. Žućkasto- zlatna boja može se pojaviti upotrebom tetraciklinskih antibiotika u prvih 28 tjedana trudnoće.

Promjena u boji zuba često nastaje uslijed udarca. Ukoliko ste imali prometnu nesreću, pad ili bilo kakvu drugu nezgodu prilikom koje je usna šupljina pretrpjela udarac nakon nekog vremena zubi počinju mijenjati boju. Što se zapravo događa s njima? Uslijed udarca prekida se dotok krvi u pulpu zuba i ona postepeno odumire. Možda ne osjećate bol u zubu ali promjena boje govori da zub polako odumire. Reagirajte na vrijeme i obratite se stomatologu za pomoć.

Liječeni zubi najčešće tamne s vremenom. To se prvenstveno događa zbog taloženja pigmenata iz krvi u dentin, unutarnju strukturu zuba, što onda prosijava kroz caklinu kao tamna mrlja. Često je to posljedica traume ili karijesa koji su prouzročili odumiranje zubne pulpi odnosno zubne srži , a produkti odumiranje su se istaložili u zubnu kost.

 

 

 

phone
mail
Copyed to Clipboard