Zubi u trudnoći – parodontoza nužna pojava u trudnoći?

Zubi u trudnoći – parodontoza nužna pojava u trudnoći?

trudnice_i_parodontoza

Jeste li znali da usta sadrže preko 1000 bakterijskih vrsta?  Upravo su neke od tih mnogobrojnih bakterijskih vrsta odgovorne za najčešću kroničnu upalnu bolest kod čovjeka- parodontitis.

Osnova spriječavanja nastanka paradontalnih bolesti čini učinkovita oralna higijena te redoviti pregledi kod doktora dentalne medicine.

Trudnoća je najljepše iskustvo u životu žene, međutim ponekad to najljepše iskustvo biva narušeno krvarenjem desni, zuboboljama,  povlačenjem zubnog mesa pa i nastankom parodontitisa.

Upravo je u trudnoći povećana sklonost upali desni zbog promjena u hormonalnom stanju. Čak 75 posto trudnica oboli od tzv. „trudničkog gingivitisa“. Povišene koncentracije estrogena i progesterona u trudnoći povećavaju upalnu reakciju zubnog mesa na bakterije iz zubnih naslaga.

Stanje u kojem se nalazite mijenja reakciju na bakterije u Vašoj usnoj šupljini. Kako je zbog čestih mučnina i povraćanja trudnicama skraćeno vrijeme i intezitet pranja zubi tako je i veća mogućnost nastanka gingivitisa.

Ukoliko gingivitis zanemarujemo, razvija se parodontitis, što znači da su sve strukture koje učvršćuju zub pogođene.

Trudnice ne smiju zanemariti parodontitis jer bakterije koje ga uzrokuju utječu na još nerođeno dijete.  Istraživanja su pokazala kako takve trudnice imaju veći rizik od prijevremenog poroda, rađanja novorođenčadi manje porodne težine te preeklampsije ( povišeni krvni tlak i visoka razina proteina u urinu ).

Parodontalna terapija kod trudnica ista je kao i kod svakog pacijenta. Izuzetak je samo u korištenju antibiotika koji se definira u dogovoru doktora dentalne medicine te ginekologa.

Parodontna terapija podijeljena je na dva dijela.

U prvoj fazi pacijent se uči kako održavati oralnu higijenu te se odstranjuju naslage na zubima ispod i iznad razine zubnog mesa. Često terapija i završava u ovoj fazi.

U drugoj fazi utječe se na posljedice parodontnog oboljenja te se regenerira tkivo.

Ukoliko je parodontitis dijagnosticiran kao bolest potrebna je pojačana preventivna terapija  te takvi pacijenti  posjećuju doktora dentalne medicine svaka tri mjeseca.

Svakako se pri planiranju trudnoće javite doktoru denalne medicine i održavajte oralnu higijenu sa mekom četkicom .

 

 

phone
mail
Copyed to Clipboard